domingo, 25 de marzo de 2012

LLIBRET DE FALLES

Este text el vaig escriure per al llibret de la falla este any, com que ja s'ha publicat i s'han acabat les falles el deixe aci per a que tots el gaudiu, encara que no tingueu el llibret.

Rebaixes 2012

Este any passat, la veritat és que tot el que va de tardor i d’hivern ha fet molt bon temps, gens de fred cal dir, de fet crec haver llegit o vist per ahí que ha sigut una de les tardors més càlides en molt de temps. I per ixe motiu no havia anat a comprar-me cap jaqueta, i quan es menejà el tema de la frescoreta ja estavem tan a prop de les rebaixes que vaig  voler ser lista i esperar-me. Doncs no, em vaig colar, com sempre en este tema, no és la primera vegada que em passa, he anat  a un munt de botigues però sempre tinc el mateix problema, el que m’agrada no hi ha talla, el que hi ha talla no m’agrada, i el que hi ha talla i m’agrada no està rebaixat i costa un pinyol, i per ixe pinyol ja havera anat jo calenteta fa temps, total que no tinc jaqueta.
 I ixa és la realitat de les rebaixes, sempre menys preu, sí, sempre menys qualitat, també, sempre menys oferta i varietat, sí, trobes el que vols en realitat, no, si de cas et conformes en el que hi ha, o et tortures sense menjar per a cabre en una peça dues talles més menuda que la que et cal, perque està  a mitad de preu, o vas amb un sac, ja que la talla és massa gran, millor que sobre que que falte, i sempre pots engreixar, que és més divertit i més fàcil que al contrari. Però, la veritat, i qui no vullga admetre-ho allà ell, la veritat és que et conformes.

 Les Rebaixes són així, siguen del tipus que siguen, en jaquetes, en calçat, en Sanitat, en Educació, en Justícia...
            

 Que tenen de particular les del 2012, pues que  només queden talles xicotetes i haurem de torturar-nos amb dieta severa per a cabre dins del tallatge que ens volen colocar, ¡ I damunt estar contents per el preu que hem de pagar!

 Recorde que la meua Iaia contava que per a una operació havia tingut que comprar el material necessari i dur-ho a l’hospital per asseguar-se que no li faltava l’insdispensable al seu malalt, i era la pràctica habitual. I conforme  apreten les talles este any ja ens veig a tots portatn el cotó-en-pel i el fil de sutura baix del braç per entrar al quiròfan, al cap i a la fi, no seria nou i no fa tant de temps que encara es feia.

 Les Rebaixes del 2012 van a tornar a ficar de moda això de fer calça, quan jo era menuda la meua Iaia em feia bufandes, gorros i jerseis de llana de punt de calça, i els xiquets van a necessitar abrigar-se doncs el pressupost escolar no va a donar ni per a calefacció este any, que vinguen ben abrigadets de casa, ni que fora això precís, i ja posats si troben trossos de guix per els solars que els duguen també, per si també l’acaben racionant i s’ha de quedar un mestre a mitad d’una explicació per haver gastat la part  diaria que li tocava.
          
 I la veritat és, tornant al tema, que encara que em dolga, si jo havera previst açò, que ja ho sabia però no volia voreu, doncs m’havera comprat la jaqueta quant era hora, havera pagat el seu preu just, m’havera endut la talla correcta i ara no tindria el problema que tinc. Tot està en  utilitzar els recursos d’una forma correcta i ser un poc previsor, al cap i a la fi el fred ha de vindre, perque l’hivern sempre aplega, i ara no tinc jaqueta i si em pose malalta ¡Ai mare! Tinguent també el servei mèdic de rebaixes, i sabent com són les rebaixes...

Però, el que més em molestaria de tot és que en les Rebaixes del 2012 ferem igual que en totes les demés, ens conformarem i ens deixarem la pell en intentar acoplar-nos a una talla que sabem que no ens cap, però com ens costa a menys preu és un xollo. Espere que despertem i siguem capaços de pensar i d’actuar tenint en compte que si ens vénen les manegues curtes o apretades les sabates, no ens ho posarem i per tant eixa mitad de preu és un abús, perque a fi de conters no va a fer-te cap servei, amb la cual cosa estàs tirant els diners al fem (diners que no es perdran per a tots, ¿eh?)
 
 És impossible, simplement impossible, retallar el preu d’un be sense retallar-li qualitat al mateix, ja siga  varietat d’oferta, ja siga qualitat material, ja siga serveis.

 Les Rebaixes són com són, o ¿no vos ha pasat mai el que a mi, i seu quedat sense abric?
 

V, Maria B M.
Gener 2012.

No hay comentarios: